TC Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın gerçekleştirdiği Başkent Kültür Yolu Festivali kapsamında Üniversitemizin düzenlediği etkinliklerde Fakültemiz Öğretim Üyeleri aşağıdaki panel ve söyleşilerde yer almaktadır. Katılım için aşağıdaki linkleri tıklayarak rezervasyonlarınızı yapabilirsiniz.

Sinemada Ankara
 Moderatör: Doç. Dr. Selim Tezcan
 Konuşmacı: Dr. Gazi Doğan
 Türk sineması asıl mekân olarak imparatorluklar geçmişi ve tarihi zenginliği ile İstanbul'a odaklanmış, Cumhuriyetin başkenti Ankara bir nevi bu ilgiden mahrum kalmıştır. Bu sunum sınırlı sayıdaki filmde oldukça az temsil edilen başkenti ve mekanlarını Türk sineması üzerinden değerlendirmeye çalışacaktır.
 Tarih: 2 Haziran 2022, Perşembe Saat:14:00
 Yer: ASBÜ Sümerbank Binası 107 no'lu salon

Edebiyatta Ankara
 Panel Başkanı: Prof. Dr. Turan Karataş
 Konuşmacılar: Prof. Dr. Münire Kevser Baş, Dr. Mustafa Gençler, Dr. Arif Tapan
 Panelde, Türk Edebiyatının özgün ve parlak kalemlerinden Refik Halit’in, döneminin bir takım siyasi olayları neticesinde muhalif bir gazeteci olarak sürgünken sadece iki buçuk ay kaldığı Ankara günlerinde 14-15 Eylül 1916 tarihlerinde yaşanan büyük yangın felaketine tanıklığını ele alan Prof. Dr. Münire Kevser BAŞ, yangının hemen öncesi ve hemen sonrasını yakinen müşahede eden yazarın, sıradışı ve kuvvetli gözlemci yeteneği ile kaleme aldığı yazısı özelinde Ankara’nın nüfus çeşitliliği, gündelik yaşamı ve sosyo-kültürel çehresi hakkında bilgileri değerlendirilecektir. Ardından, Mustafa GENÇLER, Attilâ İlhan’ın “Aynanın İçindekiler” başlıklı roman serisinde, Türkiye’nin II. Meşrutiyet’ten 27 Mayıs 1960 darbesine uzanan süreçte yaşadığı siyasi/toplumsal dönüşümün ele alındığı panoramada yer alan Ankara’ya odaklanmaktadır. Arif TAPAN, Ahmet Hamdi Tanpınar’ın 1946’da yayımlanan ve bugüne dek elliden fazla baskısı yapılmış olan Beş Şehir’inin ilk bölümünde retrospektif bir bakış açısıyla okuruna sunduğu Ankara tahayyülünü aktaracaktır.
 Tarih: 31 Mayıs 2022 Salı, 14:00
 Yer: ASBÜ Sümerbank Binası 106 no'lu salon

Arap Edebiyatının Önde Gelen Şairi: İmruülkays
 Kinde’nin son hükümdarı Hucr’ün oğlu İmruülkays’ın, babasının ölümüne neden olan Esedoğulları’na karşı açtığı savaşta Bizans İmparatorluğu’ndan yardım istemek üzere İstanbul’a gidişinin dönüşünde Ankara Elmadağ yakınlarında hastalağa yakalanarak öldüğü rivayet edilir. İmruülkays Arap edebiyatının öncü ve büyük üne sahip şairi olarak Erken İslam alimleri tarafından büyük övgülere mazhar olmuştur. Panelde, usta şairin hayatı, ele aldığı temalar ve Arap şiirine olan katkısı değerlendirilecektir.

Panel Başkanı: Prof. Dr. Münire Kevser Baş Konuşmacılar: Prof. Dr. Kemal Tuzcu, Mehmet Sıddık Yıldırım Tarih: 7 Haziran 2022 Salı, 14:00

Yer: ASBÜ Rektörlük Binası Güvercinlik Salonu
Rezervasyon linki: https://www.baskentkulturyolu.com/etkinlikler/arap-edebiyatinin-onde-gelen-sairi-imriuulkays

Seyyahlar Gözünde Ankara
 Beş bin yıllık bu öyküyü Ankara’ya gelen değişik ülkelerden seyyah, büyükelçi, casus, tüccar, asker, gazeteci, grafik sanatçısı, yazar, Türkolog, mimar yirmi iki Ankara konuğu gözüyle dinleyicilere aktarmak amaçlanmaktadır. Ankara’ya gelen seyyahların Ankara’da bulunma nedeni ya da niyeti farklı olsa da Ankara onlara tarihi dokusu ve misafirperverliği ile ev sahipliği yapmıştır. Etkilenmiş olmalılar ki gördükleri ve hissettiklerin bize aktardılar. Bu aktarımların önemli olanların altları çizilerek sunulacaktır.
 Moderatör: Doç. Dr. Selim Ferruh Adalı
 Konuşmacı: Nezih Kuleyn